Bijenhouden is oké!

Bijenhouden is leuk, boeiend en heel erg nuttig. Een bijenvolk in de tuin versterkt de band met de natuur. De aan- en afvliegende bijen, met aan hun pootjes gekleurd stuifmeel van de duizenden bloemen die de bijen hebben bezocht, boeien eindeloos. De bij zorgt voor de bestuiving van bloemen en planten in de natuur zodat bijvoorbeeld. vogels kunnen foerageren. De bij draagt op deze manier bij aan de diversiteit in de natuur.
Ook wordt de bij ingezet om cultuurgewassen, zoals fruit en groente, te bestuiven. Dankzij de bij hebben we mooie appelen, aardbeien en blauwe bessen, maar ook bijvoorbeeld asperges. Dertig procent van de (wereld-)voedselvoorziening is afhankelijk van de bestuiving van de gewassen door bijen. Kortom: De bij zorgt er voor dat mens en dier kunnen eten.
Je slingert je eigen honing die verrukkelijk en gezond is.  Mensen houden van bloemen, bijen houden van bloemen. Dus:….wat let je?

Welkom op de site van ’t Zoemhukske. We nemen je mee om de wereld van de bijen, bloemen en vlinders, kortom de boeiende wereld van de insecten in hun natuurlijk omgeving (beter) te leren kennen. We nodigen je graag uit om een bezoek te brengen aan ’t Zoemhukske, waar we je in woord en beeld vertellen over de fascinerende wereld van de honingbij. ’t Zoemhukske, omringd door een prachtige drachtplantentuin, ligt aan de rand van Horst in de mooie Kasteelse Bossen.

’t Zoemhukske kenmerkt zich door haar veelzijdigheid op het gebied van bijenhouden. In ’t Zoemhukske is het Praktijkcentrum Bijenteelt gevestigd. Verder is ’t Zoemhukske het clubhuis van de Imkervereniging Horst e.o. en van de Studieclub ‘De Speurbij’. Omdat insecten in het algemeen en bijen in het bijzonder het moeten hebben van een gezonde en rijke biotoop is er ter ondersteuning daarvan het Groenfonds.

Veel plezier bij deze leerzame rondleiding. We hopen je gauw te ontmoeten in ’t Zoemhukske om je (nog) enthousiast(er) te maken voor de prachtige hobby die bijenhouden heet.

Top