Excursies

Een excursie bij de imkers van Horst, wat houdt dat in? Komt u bijvoorbeeld met een klas, een vereniging, een familie, bedrijf of imkervereniging? Alle mogelijkheden treft u hieronder aan:

1. Bezoek met je hele klas het Zoemhukske

De imker ontvangt de klas in het Zoemhukske, waar al meteen van alles over bijen te zien is. Hij of zij vertelt alles wat je wilt weten over verschillende soorten bijen en laat foto's en een filmpje zien. Natuurlijk zijn onze bijen en hun kasten waar ze wonen achter glas te zien. Je kunt honing proeven en buiten kijken welke bloemen, planten en bomen goed zijn voor de bijen om van te eten. Het is mogelijk om met een zelfgemaakt bijenwaskaarsje naar huis te gaan. Voor zowel basisschoolklassen als elke vorm van voortgezet onderwijs. Ook is het mogelijk bij ons materiaal te krijgen voor het maken van een spreekbeurt over honingbijen. Kosten van deze basisles voor leerlingen t/m 12 jaar: € 2,00 per leerling, met een minimum van € 40,00 per les.

Uitbreiding  van deze les is mogelijk met 3 activiteiten in roulatievorm.

Papieren zaadzakjes versieren en vullen met bloemzaad of zaadbommetjes maken, een kaarsje rollen en een speurtocht rondom het Zoemhukske. Kosten per leerling t/m 12 jaar: € 3,00 inclusief basisles, met een minimum van € 65,00 per les.                                                                                                                                                                   

2. Bezoek met een (buurt)vereniging, familie, vriendengroep of bedrijf ons Zoemhukske

De imker ontvangt u in ons praktijkcentrum 't Zoemhukske. Een presentatie laat u kennismaken met de wereld van honing- en wilde bijen en alles wat ermee samenhangt. Hoe belangrijk zijn insecten voor ons? Wat is de relatie met ons voedsel? Wat is het verschil tussen bijen en wespen? Bij de excursie hoort koffie of thee en men kan onze honing proeven. We gaan ook nog de drachtplantentuin in om te zien welke bloemen, planten en bomen geschikt zijn voor insecten of om gewoon te genieten. Achter glas zijn bijen te bestuderen. Maximaal 35 personen. Kosten van deze basisexcursie zijn € 5,00 per persoon met een minimum van € 75,00 per bezoek.

Deze basisexcursie is uit te breiden met verschillende workshops:

Uitbreiding 1:  Honingproeverij. Verschillende soorten honing proeven en uitleg over het proces van honing maken en hoe deze gewonnen wordt, Wat is de rol van de bij en wat van de imker? Waarom zou je honing bij de imker kopen? De werking van de honingslinger wordt uitgelegd. Ook wordt mede geproefd. Wat kun je nog meer doen met honing?  Er wordt hiervan 1 voorbeeld geproefd en de overige recepten krijgt men mee naar huis. Voor maximaal 35 personen. Kosten inclusief basisexcursie: € 5,00  per persoon met een minimum van  € 100,00.  

Uitbreiding 2: Het maken van kaarsen. Er wordt een kaars gerold, een kaars gegoten, een kaars gedompeld en een waxinelichtje gegoten. Kinderen mogen de kaars versieren met gekleurde wasfolie of kneedwas. Alles mag mee naar huis genomen worden. Voor maximaal 20 personen. Kosten inclusief basisexcursie: €7,50 per persoon, minimaal. €125,00. 

Uitbreiding 3: Het batikken van een placemat met behulp van bijenwas, waarna deze geverfd wordt. Voor maximaal 10 personen. Kosten € 100,00 inclusief basisexcursie.

Uitbreiding 4: Het maken van 2 producten van de bij. We maken 1 gezondheidsproduct en 1 cosmeticaproduct, namelijk lippenbalsem en een geneeskrachtige zalf naar keuze. Voor maximaal 10  personen. Kosten € 100,00 inclusief basisexcursie

3. Bezoek als collega-imkervereniging ons praktijkcentrum

Ook dit is mogelijk, om ervaringen uit te wisselen als verenigingen onderling. Hoe kunnen wij zoveel mogelijk kennis delen en doorgeven? Hoe profileren wij ons als vereniging naar overheden en andere organisaties? Hoe kunnen wij meedenken met het groen- en snoeibeleid van de gemeente? 

4. Het is ook mogelijk dat imkers een les of lezing op uw school of andere locatie verzorgen. De kosten van een lesuur bedragen minimaal € 35,00, een lezing voor vereniging of bedrijf minimaal € 70,00.

Andere mogelijkheden of combinaties hiervan zijn mogelijk op afspraak. Aanmelden en informatie bij mevrouw Riek Huijs. Stuur hiervoor een e-mail naar excursies@zoemhukske.nl Telefoon (077) 463 16 92.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  ** Het praktijkcentrum is ook te huur voor groengerelateerde verenigingen/groepen. De kosten zijn 85 euro per dagdeel, of 150 euro voor de hele dag. In de prijs is koffie, thee inbegrepen, evenals het gebruik van een beamer, indien gewenst.

  ** Het is ook mogelijk om een bezoek aan het praktijkcentrum te combineren met een lunch in het nabij gelegen restaurant Graaf ter Horst. https://www.graafterhorst.nl/  Vraag voor mogelijkheden en prijzen:  excursies@zoemhukske.nl

 

 

 
 
 
Top