Bijenhouden is oké!

Bijenhouden is boeiend en heel erg nuttig. Aan- en afvliegende bijen, met aan hun pootjes gekleurd stuifmeel van de duizenden bloemen, struiken en planten, die de bijen hebben bezocht, daar blijf je naar kijken. In het voorjaar op crocussen, sneeuwklokjes en wilg, in de zomer op bloemen, bloesem en linde en in het najaar op asters en klimop. De bij zorgt voor de bestuiving in de natuur zodat bijvoorbeeld. vogels kunnen foerageren. Een oud gezegde is "Waar een bes is is een bij geweest. Niet alleen honingbijen maar ook de solitaire bijen spelen een grote rol in onze voedselvoorziening en vergeet de hommels en andere insecten niet. 
Dankzij de bij hebben we mooie appels, peren, kersen, pruimen, aardbeien en blauwe bessen, maar ook bijvoorbeeld asperges. Dertig procent van de (wereld-)voedselvoorziening is afhankelijk van de bestuiving van de gewassen door bijen. Kortom: De bij zorgt er voor dat mens en dier kunnen eten. Als (hobby)  imker slinger je je eigen honing, een gezond natuurproduct.

Welkom op de site van ’t Zoemhukske. We nemen je mee om de wereld van de bijen, bloemen en vlinders, kortom de boeiende wereld van de insecten in hun natuurlijk omgeving (beter) te leren kennen. We nodigen je graag uit om een bezoek te brengen aan ’t Zoemhukske, waar we je in woord en beeld vertellen over de fascinerende wereld van de honingbij. ’t Zoemhukske ligt aan de rand van Horst in het Kasteelpark ter Horst, Kasteellaan 3 5961 BW Horst a/d Maas.

Het Praktijkcentrum voor Bijenteelt kenmerkt zich door haar veelzijdigheid op het gebied van bijenhouden. Er wordt jaarlijks een Basiscursus Bijenhouden verzorgd door een gecertificeerde docent. Verder is ’t Zoemhukske het clubhuis van de Imkervereniging Horst e.o. en van de ‘De Speurbij’, een groep imkers die zich bezighoudt met diverse onderwerpen mbt  natuurlijk imkeren. Omdat insecten in het algemeen en bijen in het bijzonder het moeten hebben van een gezonde en rijke biotoop is rondom 't Zoemhukske een prachtige Drachtplanten, insectvriendelijke tuin aangelegd. Deze tuin wordt onderhouden door een ploeg vrijwilligers  vanuit onze leden. 

Veel plezier bij deze leerzame rondleiding. We hopen je gauw te ontmoeten in ’t Zoemhukske om je (nog) enthousiast(er) te maken voor de prachtige hobby die bijenhouden heet.

Top